Presťahované svište v Belianskych Tatrách majú prvé mláďatá

21.07.2009 Kežmarok

Belianske Tatry 21. júla (TASR) - V Belianskych Tatrách sa opäť ozýva hvizd svišťov. Ochranári, ktorí vlani priviezli do \"Belianok\" prvých šesť \"osadníkov\" zo Západných Tatier, majú v súčasnosti dvojnásobnú radosť.
Ako informovala TASR Viera Kacerová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP), pred niekoľkými dňami tam zazreli prvé tri mláďatá. Narodili sa svišťom, ktorých preniesli do Širokého sedla na jar 2008.
Pracovníci Správy TANAPu pokračovali aj v tomto roku v sťahovaní svišťov do Belianskych Tatier, kde v minulosti žili početné kolónie, ale postupne odtiaľ vymizli úplne. Posledného \"mohykána\" z pôvodnej populácie v Belianskych Tatrách zaznamenali ochranári na jar v roku 2006. Aby toto územie nezostalo bez svišťov, ktorí tam prirodzene patrili, zrodil sa projekt odchytu a sťahovania jedincov zo západnej časti Tatier do východnej. Odchyt nebol jednoduchý, svišť je veľmi plaché zvieratko. Nakoniec sa dobrá myšlienka podarila a úspešné prezimovanie prvej šestice presťahovaných, alebo ako hovoria ochranári reštituovaných dospelých jedincov potvrdilo životaschopnosť projektu. Na prahu leta posilnili rady novousadlíkov ďalšie svište. Počet dospelých jedincov sa tak zvýšil v novom domove na štrnásť a spolu s čerstvými mláďatami sa nová kolónia začína sľubne rozrastať.
\"Neľahká práca ochranárov priniesla ovocie a návštevníci Belianskych Tatier môžu pri svojich návštevách opäť počuť typický hvizd svišťa, ktorý patrí spoločne s kamzíkom k vzácnym živočíchom dotvárajúcim jedinečnú a neopakovateľnú atmosféru vysokohorskej prírody Tatranského národného parku, \" dodala Kacerová.
 

Vyberte región